Bidrag för flyktingar påverkar inte borgerliga kommuner

Genom extra bidrag på 10 000 kronor per flykting, vill regeringen locka kommunerna att teckna avtal om att ta emot fler flyktingar. För de borgerliga kommuner som just nu tar emot få flyktingar eller inga alls, kommer bidraget inte att spela någon roll.

Bengt Hansson är kommunstyrelsens ordförande i det borgerligt styrda Vaxholm, som nästa år bestämt sig för att ta emot 25 flyktingar.

– Våra möjligheter att ta emot begränsas i huvudsak av att vi inte har bostäder. Då har vi efter förhandlingar landat på nivån 25 personer. Ett bidrag på 10 000 kronor här eller 20 000 kronor där gör ingen skillnad. Bidraget förändrar inte antalet, säger Bengt Hansson i Vaxholm.

Vaxholm har inte haft något avtal om att ta emot flyktingar de senaste åren. Nästa år tar kommunen emot 25 personer.

Tidigare har kommunen fått kritik för sitt låga flyktingmottagande, som man säger beror på bostadsproblem.

Likadant resonerar moderaten Gunnar Oom, som är kommunstyrelsens ordförande i Danderyd. Förra året tog man emot ett trettiotal flyktingar.

– Det utslagsgivande för oss har varit att skaffa fram lägenheter. I takt med att de 70 flyktinglägenheter vi har blir lediga, tar vi gärna emot nya.

Regeringen uttrycker i vårpropositionen att man vill att flyktingar får kommunplatser i regioner där det finns en god arbetsmarknad.

Därför föreslår man ett extra bidrag på 10 000 kronor per flykting till de kommuner som i år tecknar ett treårsavtal om att ta emot flyktingar.

Dessutom får kommunerna ytterligare 20 000 kronor för varje vuxen som får godkänt i SFI-undervisningen inom ett år eller kommer i arbete eller får praktik inom en viss tid.

I det borgerligt styrda Täby och i Kungsbacka kommun tycker kommunstyrelsens ordförande att bidragen är bra, men även här är det den svåra bostadssituationen, som gör att bidragen inte har någon påverkan på just deras flyktingmottagande.

Bengt Hansson, kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm, tror att det blir svårt att ändra det förhållandet.

– Alla kommuner ser olika ut. En del har gott om bostäder, medan andra inte har det. Jag tror det är svårt för kommuner i Storstockholm, som saknar bostäder i hög grad. Inflyttningstrycket är stort redan som det är, säger Bengt Hansson, kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista