Brott hindrade jobb på kärnkraftverk

De senaste två åren har ett 40-tal personer stoppats från att arbeta på kärnkraftverk. Skälet är att de har begått grova brott eller upprepad annan brottslighet, enligt tidningen Ny Teknik.

– Jag tycker att det här är en ganska viktig del i kärnkraftverkens kvalitet. Att man har en god bedömning, så att man inte får in folk på kärnkraftverken, som man kanske inte skulle ha in där. det är viktigt, säger Lars Johansson, som är säkerhetsskyddschef på Svenska Kraftnät.

För två år sedan beslöt Statens kärnkraftsinspektion att skärpa tillämpningen av säkerhetsskyddslagen för att öka skyddet mot terrorism.

40 stoppades
Tidningen Ny Teknik har ringt runt till de olika kärnkraftverken. Sammanställningen visar att ett 40-tal personer stoppats från arbete där.

Det handlar om personer som begått grova brott, men också om upprepad rattonykterhet eller drogberoende.

Det gäller främst personer som jobbar åt entreprenörsföretag som skulle utföra olika sysslor på verken.

Registerkontrollen sker i samarbete med säkerhetspolisen, Säpo, men det är Svenska Kraftnät i samarbete med kärnkraftverket som avgör om en person är lämplig att arbeta med kärnkraft, eller inte.

Personlig prövning
Att någon gång ha dömts för ett brott, behöver inte innebära att personen är helt diskvalificerad för de här arbetsuppgifterna.

Det görs också en lämplighetsbedömning, säger Lars Johansson på Svenska Kraftnät.

– Det är en dialog som förs och det är många faktorer man väger in, säger säkerhetsskyddschefen på Svenska Kraftnät.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista