Sociala företag ska anställa långtidsarbetslösa

Från 2 juli ska långtidsarbetslösa placeras i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin, enligt regeringens vårbudget. De som fortfarande inte har jobb efter 450 dagar i garantin ska utföra ”samhällsnyttig sysselsättning”, enligt förslaget.

Enligt arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin betyder det att långtidsarbetslösa kan placeras hos sociala företag som Basta arbetskooperativ som normalt hjälper missbrukare.

– De har visat sig väldigt bra på flera olika sätt. Dels på att förstå och bedöma problembilden hos enskilda personer som har haft svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, dels har de varit väldigt bra på att ge rätt typ av stöd och hitta former för på vilket sätt man också kan motivera potentiella arbetsgivare i andra ändan.

– De har ett väldigt starkt individfokus, de ser mycket till den enskilda personen. Det är nästan en pedagogisk uppgift som jag tycker att de har lyckats oerhört väl med, säger Littorin.

Rehabilitering och utbildning
Basta arbetskollektiv arbetar främst med missbrukare, men även med andra personer som behöver rehabilitering eller hjälp för att exempelvis komma tillbaka till arbetsmarknaden. Basta har också en speciell yrkes- och entreprenörsutbildning.

Enligt Sven Otto Littorin så har de som är arbetslösa under lång tid ofta någon form av svårigheter som handikapp eller psykosociala problem och för dem kan hjälp hos en sådan här organisation vara bra.

Alternativt kan de här personerna få anställning i någon ideell organisation med hjälp av lönebidrag eller hos Samhall.

Nystartsjobb
För helt vanliga personer som bara fastnat i långvarig arbetslöshet tror Littorin på en annan lösning än placeringen i jobb- och utvecklingsgarantins sista steg, nämligen nystartsjobb.

Den lösningen innebär en arbetsgivare slipper betala arbetsgivaravgift när den anställer en långtidsarbetslös.

Specialanställningar hos kommuner eller landsting är inget huvudalternativ för den som ska utföra samhällsnyttig sysselsättning i jobb- och utvecklingsgarantins sista steg, enligt Sven Otto Littorin.

”Goda exempel inom socialt företagande”
– Det finns anledning att återkomma till det och se närmare på avgränsningarna och de exakta formerna för detta. Men jag tycker att man ska börja med att se på det sociala företagandet där det finns väldigt goda exempel på hur detta har fungerat i praktiken.

TCO:s ordförande Sture Nordh tycker att det viktigt att verksamheten hos de sociala företagen inte tränger undan vanliga jobb. Men han tvivlar inte på att de kan hjälpa långtidsarbetslösa.

– Är det människor som har behov av den typen av stöd och insatser då ska det ske tidigt så att de blir bättre rustade genom de programmen, genom utbildning och praktik och liknande för att ta sig ut på den reguljära arbetsmarknaden, säger Sture Nordh.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista