Svensk miljöteknik möter riskkapital

Ett 30-tal svenska miljöteknikföretag ska presenteras för amerikanska riskkapitalbolag i Silicon Valley. Det är USA:s ambassadör i Sverige, Michael Wood, som finkammat den svenska miljösektorn och samlat ihop svenska projekt som ligger lång fram och som har behov av pengar.

Thomas Malmer, som är programchef för miljöprojekt på Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, ser risker med det amerikanska intresset.

– Tittar man från ett svenskt perspektiv är det kul att se att vi har en sådan kompetens i Sverige och att vi har företag som har bra produkter, men det är tråkigt att vi inte har investerare som ser möjligheterna här i Sverige. Risken är uppenbar att om det blir amerikanska investerare som går in i bolagen, lär inte produktionen hamna här, säger Thomas Malmer.

”Positivt ur flera aspekter”
Professor Mats Leijon står bakom ett bolag som utvinner energi ur havsvågor. Nu finns bolaget med i den amerikanske ambassadörens portfölj.

– Vi ser det positivt ur flera aspekter. Det ena är att vi får en internationell belysning på det. man ligger ganska lång framme med det här. Det andra är den amerikanska marknaden är tuff för ett litet företag. Ska man gå in där behöver man ha en bra partner.

Framför Mats Lejon på laboratoriegolvet i Uppsala står en generator, som är ett par meter hög, en prototyp.

Redan innan år 2010 lär den i ett begränsat antal stå på havsbottnar utanför Sveriges kust och leverera in el till nätet.

Forskning på universitetet
Forskningen har skett på universitetet. Bolaget som äger patenten ägs till största delen av honom och de andra forskarna. Mats Leijon tvekar över att släppa in amerikanskt riskkapital.

– När det gäller riskkapital beror det på hur man ser det. Vi har valt att inte ha något sådant kapital inne i våra bolag. Fördelen är att man klarar av att avvika från planen utan att man lägger ner företaget, säger han.

Men Thomas Malmer ser också möjligheter i mötet med amerikanska riskkapitalister.

Kompetensen inom cleantech, miljöteknik, är också ofta större hos amerikanska riskkapitalbolag, säger han.

– Svenska rikskapitalbolag är ofta ganska duktiga på it och bioteknik, medan cleantech är något annat. Det kräver en annan typ av kompetens för att se möjligheterna, säger Thomas Malmer, som är programchef för miljöprojekt på IVA.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Björn Elmbrant
bjorn.elmbrant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista