Har Reinfeldts förtroende.

Reinfeldt har förtroende för Riksbanken

Reinfeldt tonar ner regeringens motsättning till Riksbanken. Riksbanken och regeringen har olika åsikter om i vilken takt räntan kommer att höjas. Det står klart efter regeringens budgetpresentation.

Reinfeldt betonar att han har stort förtroende för Riksbanken.

– Det viktiga är vad Riksbanken gör och säger. Det är den arbetsfördelning vi har i ekonomin och den har tjänat ekonomin väldigt bra, säger Fredrik Reinfeldt.

Är det inte ett mysterium då att ni har tyckt så olika?

– Ja, men man kan titta på många av dessa sifferserierna och konstatera att vi inte alltid tycker lika om tillväxt, arbetslöshet eller vad vi gör för bedömningar av vilken sysselsättningsökning som följer av regeringens politik. Jag tycker att det finns anledning att ifrågasätta de som hävdar att det skulle ske väldiga rusningar av räntan, eller nämner ord som överhettning.

– Vi har inte i realekonomin grund för att hävda allt det som nu har sagts. Låt det gå några månader, så tror jag att den här diskussionen dämpas något.  

Men du tycker ändå att det är regeringen som har rätt i frågan om räntan?

– Nej, jag hävdar inte att regeringen har exakt rätt, jag hävdar att det är olika bedömningar. Det är sist och slutligen Riksbanken som sätter räntan och de gör det på ett mycket transparent sätt.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista