Besparingar väntar statliga myndigheter

Många statliga myndigheter runt om i landet går just nu igenom hur de påverkas av den nedskärning som regeringen lade fram i sin budget i tisdags. AMS räknar med att få dra ner på personalen.
– Våra kostander är ju till 70 procent personalkostnader, så det är klart att det kommer att handla om att minska personalkostymen både på AMS och länsarbetsnämnderna, säger AMS administrative direktör Anders Rydh. Vad tycker du om den här besparingen? – Vi har drabbats av besparingar under 90-talet och även en bit in på 2000-talet. Det är klart att alla sådana här besparingar känns och det blir lite sämre service. Nästa år får de statliga myndigheterna mindre pengar än väntat. Regeringen sparar ungefär 1,3 miljarder. Bara något enstaka undantag från den här nedskärningen finns. AMS kommer att försöka att undvika att dra ner på servicen till de arbetslösa och Anders Rydh räknar med att besparingen kommer att slå hårdast mot Ams och länsarbetsnämndernas kanslier. Han räknar med att nedskärningen betyder ungefär 50 miljoner mindre i kassan. Sämre skatteservice Ungefär lika mycket pengar räknar Skattemyndigheten och Kronofogden men att förlora, men där kommer inte personal att få gå, tror ekonomidirektören Karin Westling Palm. I stället blir det sämre service för skattebetalarna. De kommer inte att kunna klara av så många skatteärenden på nätet som myndigheten hade räknat med. Regeringen har inte gjort någon beräkning av hur myndighetsanställda totalt som kan förlora jobbet, säger Karin Pettersson, som är politisk sakkunnig på finansdepartementet, men Statstjänstemannaförbundet tror att det skulle kunna betyda upp till 4 000 färre tjänster runt om i landet.
Fredrik Furtenbach och Mari Forsblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".