Kan bli norsk.

Svensk mäklarkedja kan bli norsk

Mäklarkedjan Svensk Fastighetsförmedling kan bli norsk. Det är den norska storbanken DNB Nor som har lagt ett bud på kedjan på 440 miljoner som styrelsen rekommenderar aktieägarna att acceptera. Det kommer att gynna kunderna, säger Kjell Thomassen på DNB.

– Vi vill få nya produkter, vi vill kunna utveckla nya produkter och vill säkra att vi är i framkant i konkurrensen, säger han.

Stor mäklarkedja
Svensk Fastighetsförmedling är med sina 200 kontor över hela landet en av de största mäklarkedjorna i Sverige och beräknas ha en marknadsandel på cirka 20 procent.

Tillsammans med DNB Nor, som idag är ledande på den norska marknaden, skulle de två bli Nordens största fastighetsförmedlare.

DNB Nor hoppas kunna slutföra affären till sommaren om aktieägarna säger ja och snart därefter kunna erbjuda bolån på den svenska bolånemarknaden.

Ägs av enskilda kontor
Svensk Fastighetsförmedling ägs i dag av de enskilda 200 kontoren och Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling, hoppas att aktieägarna säger ja till budet.

– Att utveckla nya produkter och inte minst när det gäller it-mobilitet och andra digitala media så krävs det finansiella resurser och de tjänster vi kommer att utveckla kommer förstås att gagna kunderna.

Kan det bli problem tror du att Svensk Fastighetsförmedling nu kan bli Norsk Fastighetsförmedling?

– Nej, det tror jag inte alls. Och det roliga är att DNB Nor bland annat är huvudsponsor till tre kronor. Vi kommer att få en kraftfull lösning inte bara för Sverige utan för hela Norden, säger Peeter Pütsep.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista