För lite plast återvinns

Vi svenskar är bra på att samla in papper och returglas, men mängden återvunna plast- och metallförpackningar når inte upp till insamlingsmålet. Om dessutom lagstiftningen ändrades så att inte bara förpackningar av plast återvanns så skulle intresset för återvunnen plast öka. Det tror Annika Helker Lundström som är vd för Återvinningsindustrierna.

– En köksbytta som spricker kan till exempel inte läggas till återvinningen eftersom det inte är en förpackning, och då måste man lägga den i soppåsen. Eller om det är en större pryl så måste man åka till återvinningscentralen och där finns ingen utsortering av plast för materialutvinning, och det här är ett stort problem, säger Annika Helker Lundström.

Industrin behöver mer plast
Återvunnen plast används i dag i industrin, i till exempel rör, men det bör finnas fler användningsområden, anser Annika Helker Lundström. Och industrin behöver mer plast.

– Plaståtervinnarna importerar faktiskt plastavfall från andra europeiska länder för att kunna tillgodose den efterfrågan som de har, säger Annika Helker Lundström.

Den plast som inte återvinns mals ner med hushållssoporna och går till förbränning och det är mer miljöfarligt.

Behöver inte kosta för kommunerna
Att utvidga producentansvaret till att gälla alla förpackningar behöver inte bli en större kostnad för kommunerna, menar Annika Helker Lundström.

Men det finns ett motstånd från vissa kommuner att öka återvinningen, säger hon.

– Många kommuner äger också förbränningsanläggningar och har ett ekonomiskt intresse i förbränningsanläggningarna. Det kräver ett lite annorlunda tänk från kommunal nivå, men också från de producenter som handhar vår utsortering av till exempel plast. Det bör finnas större motiv för mig som konsument att verkligen slänga plastförpackningen i återvinningen, säger Annika Helker Lundström.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".