Kasparov greps i lördags.

Kasparov kallad till förhör av ryska FSB

Två av ledarna för oppositionsalliansen i Ryssland har kallats till förhör av den ryska säkerhetstjänsten FSB. De är misstänkta för att offentligt har propagerat för extremism. Den kände världsmästaren i schack Garry Kasparov ska inställa sig för utfrågning av FSB senare i veckan.

– Säg till era ledare att denna regim är kriminell. Det är en polisstat och de griper folk överallt för de är rädda, skrek Garry Kasparov på engelska till utländska journalister när han greps i lördags i Moskva under oppositionsalliansens försök till demonstration.

Detta att Kasparov på perfekt engelska ropade till journalister i centrum av Moskva när han grips läggs honom till last i regeringstrogna medier.

Karikeras i tidningarna
Sedan helgens hårda tag mot oppositionella i både Moskva och S:t Petersburg har tidningar tävlat i sina nidbilder av schackmästaren. Han är en av väst köpt lakej, heter det.

Kasparov släpptes efter att ha betalat böter liksom hundratals andra som greps.

Nu har säkerhetstjänsten FSB inlett en undersökning mot Kasparov och en av de andra ledarna Edvard Limonov från nationalbolsjevikerna.

Anklagas för extremism
De anklagas för att ha propagerat för extremism genom att uppmana ryssar att komma till demonstrationen vid Pusjkintorget, trots att de inte fått tillstånd att demonstrera där.

Kravallpolisens våld mot både demonstranter och andra kritiseras av Tyskland och USA.

Presidentens talesman erkände i Russia Today, en rysk engelskspråkig tv-kanal riktad till utlandet, att våldet kanske varit för hårt.

Brutna revben, punkterade lungor och människor som slagits blodiga med batonger blev för mycket också för Kremls talesman, men han sa samtidigt att utländska medier förvärrat situationen.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista