Kommuner kan mista tillsynen över ungdomshem

Landets kommuner kan komma att förlora en del av tillsynsansvaret för ungdomshem som Baggershus i Mölndal. Tillsynen och kontrollen bör bli bättre och att lagen måste ändras, föreslår regeringens utredare Kjell Stridsman.

– Idag är det framför allt kommunen som följer det och länsstyrelsen ska granska kommunernas sätt att sköta det. Men det krävs en annan ordning där man tydligare pekar ut vem som är ansvarig.

– Då ligger det nära till hands att lyfta bort ansvaret från kommunerna och lägga det på en mer neutral tillsynsmyndighet, säger Kjell Stridsman.

Kommunen har tillsynsansvar
Enligt lagen är det först och främst en kommun som har tillsynsansvaret över behandlingshem som Baggershus för ungdomar och ensamkommande flyktingbarn.

För Baggershus är det Mölndals kommun. Det övergripande tillsynsansvaret har sedan länsstyrelsen.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har helt litat på den tillsyn som gjorts av socialförvaltningen i Mölndal, och inte gjort någon egen kontroll eller tillsyn av verksamheten i lagens mening, säger Bengt Andersson, socialdirektör vid länsstyrelsen.

– Det var vi inte gjort, därför att det är kommunen som har det löpande tillsynsansvaret. De tillsynsrapporter som vi har fått in har vi bedömt som att verksamheten är tillfredsställande och till och med bra, säger Bengt Andersson.

Länsstyrelsen utreder
Länsstyrelsen inledde i måndags en egen utredning om förhållandena vid Baggershus. Den beräknas vara klar efter sommaren.

Den förste juli ska regeringens särskilde utredare Kjell Stridsman vara klar med sin utredning om den sociala tillsynen. Då kommer han att ge förslag på förändringar.

– Det måste bli tydligare, helt enkelt. Man ska inte hamna mellan stolarna, säger han.

Hur tycker du att en korrekt tillsyn ska ske?

– Jag tycker att det ska vara regelbundna besök på institutioner, kanske två gånger per år och minst ett av dem ska vara oanmält. Då ska man även prata med ungdomarna separat och intervjuar dem, säger regeringens särskilde utredare Kjell Stridsman.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista