Opposition uppmanas lämna Bangladesh

I Bangladesh är landets mest kända ledare, som båda är kvinnor, på väg att bli bannlysta. Oppositionsledaren Sheikh Hasina tillåts inte att återvända till landet, samtidigt som den andra populära ledaren, Khaleda Zia, beordras att lämna landet.

Den av militären uppbackade regeringen har startat en kampanj för att, som det heter ”rensa upp i världens mest korrupta land”.

Khaleda Zia har gått med på att åka, mot att hennes korruptionsmisstänkta söner släpps. Det berättar Ashfaq Wares Khan, politisk reporter på Daily Star, den största engelskspråkiga tidningen i Bangladesh.

Väskorna packade
Khaleda Zia är med sina tio år på posten den som varit premiärminister i Bangladesh längst.

Hon sägs nu ha sina väskor packade och har fått order om att lämna landet innan veckan är slut. Sannolik exildestination för henne är Saudiarabien.

På onsdagen kom också beskedet om att Zias rival Sheikh Hasina, som befinner sig på semester i USA, inte får lova att återvända hem.

Demokratin åsidosätts
Den politiske reportern Ashfaq Khan säger att demokratin nu kommer i andra hand när den militärstödda regeringen, som utlyste undantagstillstånd i januari, försöker rensa upp i politiken i ett land som brukar beskrivas som ett av världens mest korrupta.

Han säger att de båda rivaliserande damernas respektive anhängare är upprörda, men att många vanliga medborgare välkomnar exilen för Hasina och Zia. Det kan bli en ny början för Bangladesh, tror en del.

Enligt den politiske journalisten Ashfaq Khan kan man aldrig uttala sig med säkerhet om bangladeshisk politik.

Det går inte att utesluta att Sheikh Hasina eller Khaleda Zia en dag kommer tillbaka, särskilt om det skulle gå dåligt för den nuvarande interimsregeringen.

Nils Horner, Dhaka
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista