Saableverantörer glada över beskedet

Det är inte bara anstälda på Saab i Trollhättan som har anledning att vara lättade efter beskedet om att GM tänker satsa på fabriken i Sverige. Glada idag är också underleverantörerna till bilindustrin.

Sven-Åke Berglie är vd för branschorganisationen Fordonskomponentgruppen.

– Det vare en positiv och rolig överraskning. Det är väldigt glädjande för Saab att man blir kvar i Trollhättan med en hyfsat stor fordonsproduktion.

Sverige är ett av de få länder i Europa som tillverkar bilar från ritning till färdig produkt.

Det involverar tusentals människor inom universitet, hos underleverantörer och inom serviceföretag.

Underleverantörerna måste kämpa om kontrakten, men nu vet de att bilar blir producerade i Sverige. Det konstaterar en påtagligt lättad Sven-Åke Berglie.

– Det betyder framför allt att vi har kvar en betydande fordonsindustri i landet. Även om Saab inte är så stort, är det en viktig spelare. Vi är ett av de länder i Europa som tar fordon från koncept till färdig produkt. Det är en position vi ska vara rädda om, säger han.

Trodde du att fabriken skulle vara kvar?

– Om man har följt pressen i Tyskland så har man stundtals kunnat känna sig pessimistisk. Det vare n glädjande överraskning igår, säger Sven-Åke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen.

Charlotte Andersson, SR Väst
charlotte.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista