Anställda från Storbritanniens största kärnkraftverk testades efter att de hade dött.

Sellafield-anställdas organ undersöktes

Det har kommit uppgifter i Storbritannien om att anställda på kärnkraftverket Sellafield ska ha utsatts för hemliga provtagningar, efter sin död. Testerna ska ha gjorts utan att anhöriga har fått veta något. Den brittiska regeringen har beslutat om en undersökning om vad som har hänt.

– Detta är en svår situation, men vi är skyldiga de anhöriga och allmänheten att genomföra en undersökning, sa Handels- och industriminister Alastair Darling i det brittiska underhuset på onsdagen.

Anställda på det största kärnkraftverket Sellafield i nordvästra England ska mellan åren 1962 och 1991 ha blivit utsatta för hemliga undersökningar efter sin död.

Anhöriga informerades inte
Enligt den fackliga organisationen Prospect union ska organ ha tagits från anställda efter att de har dött, utan att deras anhöriga fått information. Syftet ska ha varit att undersöka huruvida de anställda bar på radioaktivitet.

Alastair Darling bekräftar att det handlar om cirka 65 personer som har testats på detta vis, men regeringen känner ännu inte till några närmare detaljer.

Paul Noon, ledare för Prospect union, tycker att även om det kanske var viktiga undersökningar, så var testerna ändå fel.

– Det skulle vara fel moraliskt, etiskt och förmodligen juridiskt om detta gjordes utan tillstånd från de anhöriga, säger Paul Noon till brittiska BBC.

”Det handlade bara om mindre delar”
Flera anhöriga till tidigare anställda på Sellafield har redan uttalat sig kritiskt och undrat varför de inget har fått veta.

Samtidigt har personer som varit involverade i testerna försvarat det hela och sagt att det inte var några konstigheter, att inga hela organ togs, utan att det bara handlade om mindre delar.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista