Vice Riksbankschefen förklarar sig

Vid Riksbankens senaste möte gick vice Riksbankschefen Svante Öberg  emot beslutet att inte höja styrräntan. I ett tal på onsdagen motiverade Svante Öberg sina skäl för att höja räntan, bland annat ser avtalsförhandlingarna ut att ge större löneökningar än vad Riksbanken räknade med i februari.

– Vi har en jättestark ekonomi, en mycket stark ekonomisk utveckling, till och med starkare än vad vi räknat med i februari. Dessutom har vi fått avtalsförhandlingar som har börjat på ett sätt som inte är så bra ur vår synvinkel, säger han.

Är du bekymrad?

– Nej, jag är inte bekymrad, men vårat uppdrag är att se till att inflationen håller sig på två procents-nivån. Då tycker jag att vi ska ha en lite mindre expansiv penningpolitik i dagsläget.

Hur kommer det sig att du gör en så pass stark markering, att du reserverar dig mot majoriteten och därigenom gör din egen uppfattning offentligt känd?

– Jag måste göra den bästa bedömningen som jag kan vid varje tillfälle och det står jag för. För mig kändes det riktigt att reservera mig den här gången.

Skulle du bli förvånad om nästa beslut i riksbanken inte heller skulle fatta beslut om en räntehöjning?

– Inför varje möte tittar vi på all ny information och sedan gör vi våra bedömningar. Jag vet faktiskt inte om jag kommer att bli förvånad eller inte utan vi får se vad nästa möte innebär.

Har du en ny reservation i bakfickan?

– Nu ska jag se hur utvecklingen är fram till nästa gång. Då kommer jag att bilda mig en uppfattning och då kommer jag antingen att vara med i majoriteten eller inte, säger vice riksbankschefen Svante Öberg.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista