Var tredje funktionshindrad kvinna utsatt för våld

Var tredje funktionshindrad kvinna uppger att hon har blivit misshandlad, hotad eller sexuellt trakasserad av en man, enligt en undersökning som snart presenteras.

En av de många utsatta kvinnorna var för två år sedan nära att strypas av en närstående man.

– Det började med att han var förbannad för att inte maten var färdig när han kom hem. Jag sa att jag inte hinner dela mig, jag kan inte skynda på vattnet, som skulle koka. Då blev han stortokig, drog igen dörren och klev in igen. Sedan small det och så tog han stryptag på mig, berättar hon.

Misshandeln avbröts
Just då kom en vän förbi och avbröt misshandeln. Det blev räddningen för kvinnan som sitter i rullstol och som hade svårt att själv freda sig mot mannen.

Enligt undersökningen som gjorts av utredningsinstitutet Handu på uppdrag av flera handikapporganisationer har alltså tre av tio funktionshindrade kvinnor utsatts för våld, hot om våld eller sexuella trakasserier.

Var sjunde har också fått fysiska skador till följd av övergreppen.

Funktionshindret utnyttjas
Många gånger utnyttjar mannen kvinnans funktionshinder, säger handikappombudsmannen Jenny Olausson.

– Många gånger kan det handla om en person som kvinnan är beroende av på något sätt. Det gör att man är dubbelt utsatt.

Gör det också att det är ännu mindre sannolikhet att man anmäler honom?

– Ja, så kan det absolut vara, säger Jenny Olausson.

Sällsynt med polisanmälan
Det är sällsynt att kvinnan gör någon polisanmälan. Kvinnan som nästan blev strypt var visserligen i kontakt med polisen, men fick intrycket att de inte såg så allvarligt på det som hänt.

Handikappombudsmannen har varit i kontakt med många funktionshindrade kvinnor som uppger att om de går till polisen som brottsoffer blir de ofta hänvisade till socialtjänsten istället.

Bättre bemötande krävs
Jenny Olausson säger att polis och rättsväsende måste bli bättre på att bemöta människor med funktionshinder.

– Det handlar om att se människan. Att det blir så här kan bero på en förlegad syn där man i stället betraktar människor med funktionshinder som objekt för vård och omsorg, säger hon

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista