800 Peab-anställda strejkar. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Inga nya kontakter i byggkonflikten

Det är just nu stiltje i konflikten mellan fackförbundet Byggnads och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier.

På onsdagsmorgonen gick drygt 800 Peab-anställda byggarbetare ut i strejk och under dagen har strejkaktiviteter pågått på byggarbetsplatser runt om i landet.

LKAB:s anrikningsverk i Kiruna är den hårdast drabbade arbetsplatsen med 100 strejkande arbetare, men Krister Andersson tycker att det är rätt med strejk, medan Mikael Olofsson hoppas på en snabb lösning.

”Rätt med strejk”
– Jag vill ha igenom det krav som Byggnads har ställt mot Byggindustrierna. Strejken är helt rätt, säger Krister Andersson.

– Jag har varit och hämtat strejkkortet och hoppas att det blir en kort konflikt för man förlorar ju ändå lite pengar på det, säger Mikael Olofsson.

Läget på förhandlingsfronten är för närvarande är lugnt.

Bollen hos parterna
Bollen ligger nu hos parterna och fackförbundets Byggnads ordförande Hans Tilly väntar på att arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustriers vd Bo Antoni ska höra av sig.

– Medlarna står till förfogande som de sa när vi skildes i går. Vi tycker det är bra att de är beredda att fortsätta om det är så att vi från parterna tar kontakt. Vi ska ju se om vi kan fortsätta att diskutera och hitta en lösning på de här frågorna, säger Hans Tilly.

Det är några frågor som parterna måste komma överens om för att konflikten ska lösas. Parterna har bland annat olika uppfattningar om hur man ska räkna ut procenten i löneökningen.

Partsförhållandet knäckfråga
Men den kanske största knäckfrågan är den om partsförhållandet, alltså om endast facket ska få vara den som sköter alla löneförhandlingar för sina medlemmar.

– Ja, det är en av de besvärliga punkterna. Det finns ju flera punkter de är oeniga om och detta är en av dem, säger en av medlarna Gunnar Grenfors.

Hur ser du annars på den här medlingen?

– Jag tycker att det har varit god förhandlingsvilja från båda sidor, men man har ju inte kunnat ena sig hittills, säger Gunnar Grenfors.

Första dagen av strejken har nu gått och det är ovisst hur långvarig konflikten blir.

Underleverantörer drabbas
Sune Nilsson jobbar som målare för en underleverantör för Peab och är en av den som drabbas om konflikten drar ut på tiden.

Han får jobba ännu men om byggstrejken varar längre än ett par dagar blir det problem.

– Vi kör ju fast. Byggarbetarna reglar ju väggar och bygger både tak och väggar som vi ska måla på. Jag hoppas bara att det löser sig och blir stopp på konflikten, säger Sune Nilsson.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

I samarbete med SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista