S vill ändra förslaget om FRA:s avlyssning.

S vill ändra avlyssningsförslag

Socialdemokraterna vill ändra regeringens förslag om avlyssning av e-post och telefonsamtal som går i kabel till utlandet. Försvarets radioanstalt, FRA, ska bara få avlyssna samtal som rör ”yttre väpnat hot”, alltså militärt hot och terrorhot, och inte yttre hot i allmänhet som den borgerliga regeringen vill.

Pär Ström, integritetsombudsman vid tankesmedjan Den nya välfärden, är positiv till förändringen.

– Jag tycker att det är en rad väsentliga förbättringar i det här förslaget. Viktigt är till exempel att man går från att signalspaningen inte ska gälla alla yttre hot utan väpnade yttre hot. Tidigare har man talat om miljöhot, flyktingströmmar och kapitalrörelser, och det är väldigt brett. Väpnat hot är det som känns som det viktigaste, säger han.  

Nästan alla telefonsamtal och all e-post till och från utlandet går i dag via kabel. Såväl regeringen som socialdemokraterna vill att FRA ska kunna avlyssna den trafiken.

”FRA är bra för vår säkerhet”
Även om Pär Ström tycker att de socialdemokratiska ändringsförslagen förbättrar regeringens förslag så är han ändå i grunden kritisk. Det är principiellt fel att staten ska avlyssna telefonsamtal och e-post i förebyggande syfte utan att det finns någon brottsmisstanke.

Men försvarsutskottets ordförande, socialdemokraten Ulrica Messing, försvarar FRA:s rätt att kontrollera e-post och telefonsamtal.

– Vi tror att FRA är bra för vår alliansfrihet och vår säkerhet, och då måste naturligtvis den myndigheten få använda ny teknik, och inte bara den gamla tekniken, säger hon.

Vill inte säga nej
Nu får regeringen och socialdemokraterna förhandla om vilka regler som ska gälla för avlyssningen. Försvarsminister Mikael Odenberg vill inte i dag säga nej till några av socialdemokraternas förslag.

– Vi ska titta på de förslag som kommer och se om vi kan diskutera oss fram till någonting som vi gemensamt tycker är klokt. Det är en naturlig utgångspunkt att ha eftersom det här gäller nationella säkerhetsintressen, säger han.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista