En av explosionerna inträffade vid en vägspärr.

Ovanligt blodig dag i Bagdad

Det har varit en ovanligt våldsam onsdag i Bagdad med flera terrordåd som har krävt uppemot 170 människor dödsoffer. Ett av attentaten skedde vid en vägspärr och ett på en marknadsplats.

Sammanlagt har fem bilbomber exploderat på olika ställen i Bagdad. Det verkar som om attackerna var samordnade eftersom de skedde inom loppet av någon timme.

Förutom den i den shiamuslimska stadsdelen Sadriya som orsakade mest förödelse, har bilbomber också exploderat i Sadr-staden och i stadsdelen Karrada, där det också bor mest shiamuslimer.

Säkerhetsoffensiven skulle minska våldet
Så här många människor har inte dödats i Bagdad på en och samma dag sedan den så kallade säkerhetsoffensiven inleddes i februari. Tanken med den var att göra livet säkrare för stadens invånare genom att kommendera ut ytterligare tiotusentals amerikanska och irakiska soldater på gatorna.

Våldet har sedan dess minskat något. De shiamuslimska så kallade dödsskvadronerna, som mördar sunnimuslimer i vad de anser är vedergällningsaktioner, har hållit en lägre profil. Däremot har offensiven inte lyckats sätta stopp för bilbomberna.

Risk för en upptrappning av våldet
Efter dagens massiva attentat är risken stor att våldet trappas upp än mer. Tillvägagångssättet och det faktum att attackerna riktades mot shiamuslimer gör att misstankarna omedelbart faller på sunnimuslimska extremister.

Det kan provocera de shiamuslimska dödsskvadroner att åter ta upp hämndattackerna mot sina sunnimuslimska landsfränder.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista