Webcamsex vanligt hos unga under 21

Nästan var tredje person under 21 år har haft webcamsex, det blev resultatet när Malmö Stad ville kartlägga intresset för nätsex. Men det handlar inte om att sälja sin kropp på nätet, säger Niclas Olsson på prostitutionsenheten i Malmö. Snarare handlar det om att få bekräftelse eller som ett vanligt sätt att ha sex med sin pojk- eller flickvän.

– Det är ett komplement till den andra sexualiteten och ett sätt för dem att experimentera. Man kan handskas med det och man kan använda det och som någon uttryckte det så länge det inte är någon ersättning inblandad och att bägge två är med på det. De yngre har mer erfarenhet av webcamsex och de kan tekniken mer kring de här bitarna mer än vad de äldre kan.

Mer än 400 svar har kommit in
Över 400 personer har svarat på den enkät som legat hos ungdomsmottagningarna i Malmö och svaren låter ungefär så här:

”Cybersex håller väl alla på med”

”Jag har chattat med någon som har visat sig i webcam eller velat att man visar sig”

”Många frågar mycket efter att jag ska göra saker”

En annan del i granskningen av nätsexvanorna visar också att de under 21 år ofta har fått erbjudande om att sälja sex på nätet, men att man ofta säger nej till betalning, kanske för att bekräftelsen är tillräcklig.

– Det handlar rätt mycket om bekräftelse, att få bekräftat att du är ok. Man visar en kroppsdel inför en människa som säger ”ja, du är jättesnygg, du är hur fin som helst”.

Ser ingen större fara med webcamsex
Niclas Olsson ser ingen större fara med webcamsex för de allra flesta. Poängen med kartläggningen är dock att hitta sätt att hjälpa de som vill ha hjälp och de som riskerar att råka illa ut. Det handlar om en liten grupp som kanske redan har det jobbigt.

– Du har inte riktigt koll på vad du gör och så vill du testa någonting annat, något gränsöverskridande och då blir det att du testar det här fast du kanske inte är hel i dig själv. Faran kan vara att man sätter upp klara gränser inledningsvis, men de gränserna kan sedan bli mer glidande, säger Niclas Olsson på prostitutionsenheten i Malmö.

Tona Ishaq, P3 Nyheter
tona.ishaq@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".