Tyska utsläppsregler drabbar Vattenfall

Tyskland ökar trycket på de företag som släpper ut koldioxid för att klara åtagandena i Koyotoprotokollet och i dag, onsdag, presenterade den tyska miljöministern de nya reglerna.

– Vattenfall är framgångsrikt i Tyskland och brunkolen har en så stor betydelse att vi inte vill slå ut den delen av energisektorn, säger den tyske miljöministern Sigmar Gabriel.

Men det nya systemet för utsläppsrätter för koldioxid som börjar gälla nästa år gör brunkolen mindre lönsam. Då införs gränsvärden för hur mycket ett kraftverk eldat med kol oavsett om det är brun eller stenkol, får släppa ut.

Brunkol orsakar större utsläpp än stenkol och tappar därmed i konkurrenskraft och Vattenfall, som är den producent som använder mest brunkol, kommer att tvingas köpa utsläppsrätter.

Vattenfalls vinster har väckt debatt
I vilken omfattning, kan inte ministern säga när jag frågar, men det kommer inte att gå nöd på Vattenfall, säger han leende och syftar på den svenska statliga koncernens enorma vinster i Tyskland, vinster som väckt en het debatt.

Tyskland minskar nu sina utsläpp och klarar därmed åtagandena i Kyotoprotokollet. Men dagens uppgörelse inom regeringen i Berlin har redan väckt kritik. De gröna anser att kolkraftsproducenterna har kommit för lätt undan.

– Jag har inget emot romaner och science fiction, men inom politiken har man begränsad framgång med fantasier, säger den tyske miljöministern.

Brunkolens betydelse stor även i framtiden
Enligt den tyska regeringen kommer brunkolen även i framtiden att ha en avgörande betydelse för tysk energiförsörjning.

Kärnkraften avvecklas, de förnyelsebara källorna är otillräckliga och naturgasen är dyr och skulle göra beroendet av Ryssland allt för stort. Brunkolet ligger däremot tryggt på tysk mark.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista