Två dollar för ett pund.

Brittiska pundet rekordstarkt mot dollarn

I Storbritannien talas det allt mer om hur dyrt det är att till exempel shoppa och turista jämfört med i USA. Anledningen är att det brittiska pundet denna vecka har nått nya nivåer och är rekordstarkt gentemot dollarn.

Britterna får nu rådet att resa västerut och en del funderar också på detta. Londonbon Alexia Barrish har så smått börjat planera för en resa till USA, efter att hon hört hur starkt pundet är jämfört med dollarn.

Förmånligt för britter resa till USA
– Jag tänkte att det kanske är en bra idé, säger hon, där hon står mitt i myllret utmed shoppinggatan Oxford Street.

För första gången på 15 år handlades häromdagen pundet för över två amerikanska dollar. Det betyder att det är mycket förmånligt för britter att resa till just USA.

Bland annat är vissa amerikanska kapitalvaror som teknikutrustning, däribland datorer, och även kläder ungefär hälften så dyrt i USA som i Storbritannien.

Stor prisskillnad i USA mot Storbritannien
Flera tidningar har publicerat listor med prisjämförelser. Ett par blåjeans av amerikanskt märke kostar nästan tre gånger så mycket i London som i New York.

De brittiska reseföretagen rapporterar att de senaste veckorna har det varit en 30-procentig ökning av bokningarna till USA.

Samtidigt varnas det för vad som ska hända med ekonomin på hemmaplan. Inflationen, prisökningarna, var högre än väntat under mars månad med 3,1 procent och därmed kan det bli aktuellt med en ny höjning av styrräntan.

Ökade kostnader för boende och mat
Konsekvensen är ökade kostnader för boende, livsmedel och en hel del andra varor i Storbritannien. Rachel Dods tycker att allt är dyrt när hon är ute och handlar.

– Mycket dyrt, mycket dyrt, suckar hon och visar kassarna med lakan som hon har köpt i dag. Men de var på rea, hade det varit ordinarie pris hade det varit mycket dyrt, säger hon.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista