Fem nya ministrar.

Många kvinnor i nya finska regeringen

I dag, torsdag, utnämner Finlands president Tarja Halonen landets nya blågröna regering under centerledaren Matti Vanhanen. Den hamnar i Guinness rekordbok, för aldrig har en regering innehållit så många kvinnor. Med 60 procent kvinnor är det förra rekordet, som Sverige innehade, slaget. Trots det, mest uppståndelse har ändå utnämningen av den kontroversielle veteranpolitikern Paavo Väyrynen väckt.

– Jag är mycket nöjd. Jag ville komma tillbaka till den inhemska politiken och nu är jag nöjd över att bli vald till minister, sade Paavo Väyrynen.

Om förre centerledaren, flerfaldige ministern och presidentkandidaten, 60-årige Paavo Väyrynen är nöjd efter 14 års bortavaro och en längre tid som europaparlamentariker, är förtjusningen måttlig på andra håll.

Väyrynen får stöd
Förvånade kommentarer har östs över statsministern och partikamraten Matti Vanhanen som, sägs det, föll offer för utpressning från Väyrynen som i offentligheten öppet begärt en post i statsledningen sedan väljarna i hans hemdistrikt i Lappland i valet i mars visade att de starkt stödjer hans comeback.

Men Vanhanen har försvarat sig i idel radio- och tv-intervjuer och hänvisat till Väyrynens erfarenhet, bland annat som tidigare utrikeshandelsminister.

Ledarskribenter och kommentatorer gissar nu ändå att maktspelaren Väyrynen, som i forna årtionden, blandar sig i också vad regeringskollegorna sysslar med.

Regeringens andra överraskning är utrikesministern Ilkka Kanerva från Samlingspartiet, också beprövad sedan 1970-talet. Pinsam uppmärksamhet väckte Kanerva för något år sedan då det framkom att han satt i riksdagen och sms-ade dubiösa meddelanden till unga fotomodeller.

Tidigare jävig minister får nytt förtroende
Finländska medier har till avdelningen skandalministrar också räknat samlingspartisten Suvi Lindén, som för fem år sedan avgick som minister på grund av ett beslut där hon varit jävig. Hon får nu nytt förtroende.

Den här sortens uppmärksamhet skymmer dock inte det faktum att regeringen med centern, samlingspartiet, svenska folkpartiet och De Gröna består av tolv kvinnor och åtta män, lika med 60 procent. Sveriges gamla världsrekord på 52 procent är alltså slaget av Matti Vanhanens regering nummer två.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista