Gardell.

"Jag är fruktansvärt besviken"

I dag, torsdag, ska Stockholms tingsrätt ta ställning till om de två huvudmännen i den omfattande insiderhärvan ska häktas. En av de två arbetade på riskkapitalbolaget Cevian Capital, som leds av den omtvistade finansmannen Christer Gardell.

Gardell själv säger dock att hans företag inte tagit skada av skandalen.

– Det är klart att alla är lite förvånade men vi har pratat med alla våra investerare, framför allt de utländska som är våra största investerare, och de är väldigt ”supportive” till oss. De förstår att det är en tråkig situation som vi har hamnat i, men att de tror stenhårt på oss, säger Christer Gardell.

Ett riskkapitalbolag som Cevian Capital står och faller med sitt anseende, kan man säga. Bolaget har två fonder som investerat mångmiljardbelopp i olika börsnoterade bolag och bland dem som investerat i Cevian finns bland annat två AP-fonder.

Cevian har gjort sig känt för aggressiva aktieköp i bland annat Volvo, där Christer Gardell också krävt plats i styrelsen, något som väckt ont blod på flera håll. Nu kan de gamla kritikerna få vatten på sin kvarn när det stod klart att en av finansmannens närmaste medarbetare står misstänkt för allvarlig ekonomisk brottslighet.

Men ännu så länge har inga av Cevians investerare ifrågasatt bolaget, enligt Christer Gardell som själv reagerade så här på uppgifterna om insiderhärvan.

– Jag är skitförbannad och känner mig fruktansvärt besviken och det gör hela organisationen här också. Jag ser på det här som att en individ har gjort något väldigt dumt för privat vinning och det har ingenting med Cevian att göra.

Men hur kan ni på Cevian ha varit så ovetande om den här verksamheten? Han har ju ändå hållit på med det här ganska länge.

– Kriminell verksamhet, om man bestämmer sig för att ta den typen av enorma risker, är oavsett om du har extremt mycket rutiner så kan du aldrig skydda dig till 100 procent, säger Christer Gardell, Cevian Capital.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista