Brottslingar får inte jobba inom vården

Brottslingar ska inte få jobba inom sjukvården. Den som söker jobb ska i framtiden tvingas lämna ett utdrag ur brottsregistret, säger socialminister Göran Hägglund.

– Det här handlar om att säkerställa att patienten ska kunna känna trygghet inför mötet med vården. Man är utsatt i den här situationen och då är det rimligt att man kan förvänta sig att man möter personer som man inte ska behöva känna oro inför, säger Göran Hägglund.

Reglerna gäller redan skolpersonal
Det ska alltså gälla samma regler för sjukvårdspersonal som redan i dag finns för personal inom skolan och förskolan. De som vill jobba där måste intyga att de inte är dömda för våldsbrott, sexualbrott eller barnpornografibrott.

En jobbansökan utan utdrag ur brottsregistret hamnar i papperskorgen.

Det här förslaget ska ingå i den utredning om förbättrad patientsäkerhet i Sverige som regeringen fattar beslut om i dag, torsdag.

Vill behålla förtroendet för vården
Det är framför allt en säkerhetsåtgärd, säger Göran Hägglund.

– Skälet är helt enkelt att hitta vägar för att bibehålla det höga förtroendet som vi har för svensk hälso- och sjukvård.

Bättre kontroll av sjukvårdspersonalens bakgrund är bara en del av det som patientsäkerhetsutredningen ska titta på. Socialstyrelsen har uppskattat att det varje år dör omkring 1 800 personer i Sverige till följd av den behandling de får inom sjukvården. De vanligaste orsakerna är infektioner och att mediciner förväxlas.

Pengarna kunde användas till utveckling
Patientsäkerhetsutredningen ska därför också titta på hur tillsynen av sjukvården ska bli bättre. Det handlar inte minst om pengar.

– Det handlar om väldigt mycket pengar. Beräkningar som har gjorts i andra länder handlar om 30, 40, kanske 50 procent av kostnaden inom vården som går åt för att man gör misstag. Även om det i Sverige bara skulle handla om tio procent, då rör det sig om i storleksordningen 20 miljarder kronor. Det är pengar som skulle kunna gå till att utveckla vården och ge vård till flera, säger socialminister Göran Hägglund.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista