Videon från gärningsmannen visades på barer i Blacksburg.

Gärningsman sände våldsam video till tv

I en video som sänts till det amerikanska tv-bolaget NBC säger gärningsmannen Chou Seung Hui att massakern på 32 studenter och lärare på Virginia Tech i USA inte hade behövt hända. Videon postades mellan de två mordtillfällena.

Sent på onsdagen anlände ett paket med brev, teckningar, bilder och en nyisnpelad dvd-skiva till tv-bolaget NBC:s huvudkontor i New York.

– När det var dags så gjorde jag det. Så säger Chou Seung Hui, den 23-årige studenten, som i måndags mördade 32 av sina kamrater och lärare.

Skickades efter de första morden
Paketet har överlämnats till den federala polisen FBI. Det visar sig nämligen att det skickades från postkontoret i Blacksburg här i Virginia klockan 9.01.

Då hade han först mördat två personer och sedan lugnt promenerat till postkontoret en kvart därifrån. Sedan gick han tillbaks och sköt ytterligare 30 studenter och lärare i Norris Hall. 

På videon har Chou fotograferat sig själv med de två mordvapnen i händerna. Han säger att det här hade inte behövt hända och vräker ut sitt hat mot rika studenter.

– Ni hade allt ni önskade. Era Mercedesar var inte nog, ni brats, era guldhalsband var inte nog och era fonder var inte nog. Er vodka och er konjak. Ni hade allt, säger Chou Seung Hui.

I den långa utläggningen hänvisar Chou till vad han kallar martyrerna från Columbine highschool, Eric och Dylan, de två elever som för åtta år sedan sköt ihjäl tolv av sina skolkamrater och en lärare innan de sköt sig själva.   

Vårddom
På presskonferensen natten till torsdagen bekräftades också att Chou för ett och ett halvt år sedan bedömdes som så farlig för sig själv och andra, att en domare beslutade att han med tvång skulle underkastas psykiatrisk vård.

Chou valde då att frivilligt söka hjälp under en kortare period.

Thomas Nordegren
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".