Bayrou på valmöte i Paris.

Trean Bayrou slåss för att gå vidare

Det är bara två dagar kvar av presidentkampanjen i Frankrike inför valet på söndag. Var tredje väljare är osäker. Det ger hopp för mittenpolitikern Francois Bayrou, som ligger trea i opinionsmätningarna.

Bayrou riskerar att hamna utanför slutduellen. Igår kväll höll han ett stort valmöte i Paris och angrepp konkurrenterna.

– Åh, vad jag är lycklig över att inte bli märkt med samma högeretikett som Nicolas Sarkozy. Det är motsatsen till allt jag trott på och önskat mig i hela mitt liv, sa mittenpolitikern Francois Bayrou.

Stort möte i Paris
Han möttes av massiva applåder i den fullsatta stadion vid Bercy här i Paris. De 17 000 åhörarna gjorde vågen om och om igen med sina orange halsdukar och t-shirts.

Presidentkandidaten varvade sitt tal med hårda attacker mot rivalerna Sarkozy och Ségolène Royal och med programförklaringar om ekonomin. Han läste poesi och rimmade.

– France - croissance. Frankrike - tillväxt.

Tunga namn byter parti
På första raden satt Azouz Begag, som nyligen hoppade av som integrationsminister och som tagit avstånd från Sarkozy för att i stället stödja Bayrou. Andra har gjort tvärtom.

Den tidigare presidenten Valéry Giscard d’Estaing sviker sitt partis kandidat, Bayrou, för att rösta på Sarkozy.

Vänsterifrån har inte det skett några hopp hit eller dit, men några socialister och partikamrater till Ségolène Royal föreslog en pakt med Bayrou. De vill till varje pris stoppa Sarkozy.

Sarkozy i ledningen
Nicolas Sarkozy leder stadigt i opinionsmätningarna, men möter också något av en Sarkofobi.

Veckotidningen Marianne ägnar till exempel denna vecka tolv sidor åt att avslöja den verkliga Sarkozy. Numret sålde slut på två dagar och en ny upplaga är på väg från tryckpressarna.

Bayrou försöker fånga röster genom att hålla dörren öppen för samarbete med både socialisterna och de konservativa i UMP.

Det är luddigt tycker kritikerna, men om det går hem hos de obeslutsamma vet ingen.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista