USA:s HD stoppar omstridd abortmetod

I USA har Högsta domstolen satt stopp för en omdiskuterad, men mycket ovanlig, abortmetod. Abortmetoden som förbjuds används vid sena aborter och oftast av medicinska skäl, men den har blivit närmast en symbolfråga för abortmotståndarna som nu hoppas att det här är ett steg mot ett totalförbud.

Det här är en stor seger och en milstolpe för de konservativa krafter i USA som under flera decennier kämpat mot rätten att avbryta en oönskad graviditet, en rättighet från 1973.

Den omdiskuterade abortmetoden som nu blir förbjuden används normalt efter tolfte graviditetsveckan.

Skallen punkteras
Den innebär att skallen punkteras för att fostret ska vara lättare att ta ut.
Vissa läkare menar att den här metoden reducerar flera risker för kvinnan jämfört med andra.

Men efter domstolens beslut riskerar läkare i USA som använder metoden fängelse.

Laddad fråga
Aborträtten är en av de politiskt mest laddade frågorna i landet. Lagen om förbudet har genomgått nio år av beredningar och debatt.

Flera överklaganden har gjort att den inte trätt i kraft tidigare. Och domarna var oeniga, med röstsiffrorna fem mot fyra. En av dem som motsatte sig beslutet kallade det för alarmerande.

Den nya sammansättningen av domare i Högsta domstolen, med den konservativa majoritet som president George Bush bidragit till med två utnämningar, är det som lett fram till den här inskränkningen i aborträtten.

Bush välkomnar beslutet
Bush välkomnar beslutet som han säger stärker rätten till liv och kampen för att varje barn ska vara välkommet.

Abortmotståndare hoppas nu att det här är ett första steg till ett fullständigt förbud.

Kritikerna säger att beslutet nu kan bli till en fara för kvinnors hälsa och de är oroliga för att det här signalerar en kursändring i abortfrågan hos Högsta domstolen.

Beatrice Janzon, New York
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista