En av tre kvinnliga läkarstuderande upplever sig som diskriminerade

Mer än en tredjedel av de kvinnor som studerar till läkare, tandläkare och apotekare känner sig ofta dåligt behandlade på grund av sitt kön. Det framgår av Högskoleverkets enkät Studentspegeln.

– Det är ett resultat här som jag tror att respektive universitet och högskola måste ta tag i och föra en diskussion på hemmaplan om vad det är som händer här och varför kvinnorna upplever att de är negativt särbehandlade, säger Gunilla Jacobsson, projektledare.

Omkring 6 000 personer från en mängd högskoleutbildningar har svarat på enkäten, och på frågan om negativ särbehandling på grund av kön är det framförallt två utbildningsområden som sticker ut - medicin och teknik.

På civilingenjörsutbildningen är det en kraftig dominans av manliga studenter, och där är det nästan en tredjedel av kvinnorna som känner sig dåligt behandlade. Bland männen är det mindre än fem procent.

Höga siffror på medicinutbildningen
Men på medicinutbildningarna, där könsfördelningen mellan studenterna är jämn, är andelen missnöjda kvinnliga studenter ännu högre.

– Det är ganska höga siffror, närmare 35 procent. Det har funnits uppgifter tidigare och varje lärare säger att de har handläggare som jobbar med detta men det är ett ganska segt arbete som aldrig tar slut. Man måste ta nya tag hela tiden och aktualisera frågan och se vad man kan komma vidare på för sätt.

Sari Ponzer är utbildningsansvarig för läkarprogrammet på Karolinska institutet i Stockholm. Hon känner till problemet och tycker att de tar det på allvar.

”Vi uppmärksammar frågorna”
– Ja, verkligen. Det tar vi på fullaste allvar och eftersom vi redan har observerat det själva har vi satt igång saker. När vi ser siffrorna så är det dags för oss att ännu mer uppmärksamma frågorna och jobba vidare med det som vi redan påbörjat, säger hon.

Även de som går en vårdutbildning eller pluggar till receptarie upplever särbehandling - men här är det i stället nästan en femtedel av männen som tycker så, och bara några få procent av kvinnorna.

Totalt upplevde drygt var tionde tjej och sju procent av killarna att de blivit särbehandlade på grund av sitt kön.

Ulrika Lindkvist, P3 Nyheter
ulrika.lindkvist@sr.se

Tove Persson, P3 Nyheter
tove.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".