Postitiv bonde. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Svenska bönder har stor framtidstro

Lantbruket går bättre än på många år. Investeringarna ökar och framtidstron är rekordhög, trots tidigare dystra prognoser, enligt den årliga lantbruksbarometern.

Göran och Lisbeth Nilsson i Gullered utanför Ulricehamn i Västergötland är en av många lantbrukarfamiljer som satsar.Samtidigt som många mjölkgårdar i Sverige lägger ner har familjen Nilsson gått från 25 till 120 kor och på gården pågår flera byggprojekt, en satsning för att klara framtiden.

– Ska man vara kvar måste man utöka och då måste man se positivt på det annars fungerar det inte.

Så antingen satsar man och tror på framtiden eller så lägger man av?

– Ja, så är det.

De båda sönerna har bestämt sig för att så småningom ta över gården och det är det som gjort att föräldrarna nu vågar utöka. Trots alla dystra rapporter om svenskt lantbruk, så tror 25-årige Roland på framtiden.

”Tjänar nog inte så mycket pengar”
– Vi tror och hoppas att det ska gå att driva mjölkproduktion i framtiden också. Man kommer nog inte att tjäna så mycket pengar, men vi tror att det ska gå i alla fall.

Årets lantbruksbarometer som bygger på enkäter bland nästan 4 000 bönder är den mest positiva på åtminstone 20 år. Mer än var tredje talar om ganska eller mycket god lönsamhet 2006, vilket är en kraftig ökning, och samtidigt ökar optimismen inför framtiden.

Det märks även på investeringarna i djurstallar och maskiner, många vill också komplettera med nya verksamheter, som entreprenad eller energiproduktion.

Större efterfrågan på mat och energi
LRF förklarar de goda siffrorna med större efterfrågan på både mat och energi som ger bättre betalt för råvarorna, samtidigt som lantbrukarna känner ett starkt förtroende från konsumenterna. Förbundsordförande Lars Göran Pettersson talar om en ny attityd bland sina medlemmar.

– Vi som är ute bland bönder ständigt har ju känt av detta under flera års tid att det är ett nytt tänk och det är en ny anda. Den gnällige bonden, han finns inte längre. Den nye bonden i dag är entreprenör och företagare och har en stor investeringsvilja och framtidstro och det är det som vi nu ser i den här barometern, säger LRF:s ordförande Lars Göran Pettersson.

Tidigare har det talats mycket om att konkurrensen från de nya EU-länderna skulle hota det svenska lantbruket?

– Det finns säkert många hotbilder i dag, men nu försöker vi ha mer av möjlighetsorienterat synsätt och känna av på ett helt annat sätt vad våra konsumenter vill ha och rätta oss efter det.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se
Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Lantbruksbarometern

37 procent anser att lönsamheten var ganska eller mycket god 2006, en ökning med tio procentenheter på ett år.
Mest nöjda är grisproducenterna, minst nöjda är växtodlarna.

43 procent vill utveckla nya verksamheter, 19 procent inom entreprenad och 18 procent inom förnybar energi.

3 922 tillfrågades i Lantbruksbarometern under januari.

Källa: Lantbruksbarometern (LRF, LRF Konsult och Swedbank)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista