Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Småpartier kan stängas ute i Malmö

Kommunstyrelsen i Malmö beslutade på onsdagen att minska antalet ledamöter i stadsdelsfullmäktige och i de flesta av de politiska nämnderna. Följden blir att bara de stora partierna i Malmö får platser där - socialdemokraterna, moderaterna, vänstern och folkpartiet - ett beslut som kristdemokraten Aldo Iskra inte är glad åt.
– Ur en demokratisk synvinkel - och det är ju det allra viktigaste - så är det naturligtvis tvivelaktigt. Det får ju inte bli så att politik är något som bara stora partier ska syssla med utan vad vi behöver är ju att ta vara på alla de politiska röster som finns i Sverige och i en kommun som Malmö, säger Aldo Iskra. Från 15 till 11 ledamöter Kommunstyrelsen vill minska antalet ledamöter i Malmös stadsdelsfullmäktige från 15 till 11. De flesta politiska nämnder får också färre ledamöter. En följd blir att Sverigedemokraterna med sina två mandat i fullmäktige inte kommer att få någon plats och därmed ingen insyn i nämndernas arbete. Beslutet stänger också ute andra småpartier som SPI som har tre mandat och miljöpartiet och kristdemokraterna, som är lika stora som Sverigedemokraterna. För att ändå lyckas få representation i nämnder och styrelser säger Aldo Iskra nu kan tänka sig att samarbeta med andra partier: – De borgerliga partierna skulle till exempel kunna komma överens om en lösning som gjorde att alla fick något, säger Iskra. Kan ett samarbete med Sverigedemokraterna bli aktuellt? – För kristdemokraterna är det inte aktuellt och heller inte möjligt.
Louise Nilsson, SR Malmö

Slutgiltigt beslut fattas av kommunfullmäktige i Malmö den 1 november.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".