Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nervgift bakom rävdöd i Finland

Uppemot 60 000 rävar har dött eller kommer att dö på pälsdjurfarmer i Österbotten i Finland, och nu har det visat sig att rävarna har fått i sig nervgiftet botulin. Den omfattande rävdöden kan komma att påverka ekonomin i de drabbade kommunerna. Mellan 50 och 60 rävfarmer har drabbats.
Det handlar om en av de största katastroferna hittills i finländsk pälsdjursuppfödning, som fortfarande är en viktig näring i Österbotten. Oklart varför botulin utvecklats Det foder rävarna har ätit består av bland annat av slaktavfall och om det förvaras i för hög temperartur utan tillräcklig syretillförsel kan det dödliga giftet botulin utvecklas, men man vet inte ännu om förgiftningen beror på ett misstag i foderköket eller ett sabotage. Också i Finland finns kritik mot päldjursnäringen och verksamhetsledaren för Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund Gustav Smulter utesluter inte sabotage: - Så länge vi inte med full säkerhet vet hur det här har gått till så kan vi inte heller utesluta den möjligheten tyvärr, säger han. Hur påverkar det här era medlemmar? - Det är klart att det är en ekonomisk katastrof och det tar ju så klart på humöret på oss allihop. När rävdödens omfattning är klarlagt kommer man också utreda hur rävfarmerna ska få ersättning. Pälsdjursnäringen finns bland annat i en en del ganska små kommuner i Österbotten. En av dessa, Kronoby, räknar med att förgiftningskatastrofen kommer att påverka kommunens ekonomi eftersom skatteintäkterna kommer att minska med omkring 10 miljoner kronor, men finländska djurrättsaktivister vädrar morgonluft och hoppas att det som nu har hänt skall visa att hela pälsdjursnäringen är moraliskt felaktig.
Christer Fridén, Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".