LO kritiserar arbetsmarknadspolitiken

LO kritiserar regeringens arbetsmarknadspolitik i en rapport där man hävdar att regeringens nya arbetsmarknadspolitik tvingar människor att ta första bästa jobb. Den kommer också att skapa en låglönemarknad på lång sikt, sägs det vidare i rapporten.

– Man ska skruva åt för de arbetslösa, man ska söka jobb, det är sökaktiviteten som ska prövas. Om man inte får jobb tillräckligt snabbt är det sänkta ersättningsnivåer som gäller. Man ska skruvas åt, hårdare och hårdare. Jag tolkar det som att man ska vara beredd att ta jobb till lägre lön, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

– Problemet är att man har en övertro på att om individen söker tillräckligt många jobb, om bara den ekonomiska pressen är lika stor och de ekonomiska incitamenten är tillräcklig stora, då kommer man att få jobb. Men så enkelt är det ju inte.

Första bästa jobb
LO:s kritik riktas mot att arbetslösa nu tvingas att ta första bästa jobb genom att arbetslöshetsersättningen sänks.

Tvingande åtgärder skapar omotiverade arbetstagare och ger låga löner.

LO tycker också att det är problematiskt att dra in på arbetsmarknadsåtgärder och vuxenutbildningar som kan fungera som en andra chans för arbetslösa.

Men Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel, framhåller att piska kan behövas eftersom folk ibland behöver påminnas om att arbete inte alltid är roligt.

Men det får inte sluta med att bli en fråga om ens barn ska ha råd att åka på klassresan eller inte, säger han.

Bryta utanförskap
Moderaternas partisekreterare Per Schlingman menar att regeringens politik ska tjäna till att bryta det utanförskap som arbetslöshet medför.

Men också att det måste löna sig att arbeta. Någon låglönemarknad såg han inte i sikte.

– Vi stramar åt bidragen, men vi sänker också skatten för låg- och medelinkomsttagare. Det gör att det blir mer lönsamt att arbeta.

Tycker du att folk ska ta första bästa jobb?

– Nej, men man har som arbetssökande en skyldighet att söka jobb och göra sig anställningsbar, säger Per Schlingman.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".