Fel träning kan ge övervikt och diabetes

Den som tränar fel kan bli fet och lättare få diabetes, enligt en ny undersökning. Överläkare Stefan Branth vid Uppsala akademiska sjukhus säger att rätt kost och vila är viktigare än man tidigare trott för att träningen ska fungera.

– Det som kan hända om man sätter igång för hårt är helt enkelt att man kan få motsatt effekt vilket väldigt många tyvärr upplever. En viktig orsak till de här misslyckandena är att man glömmer bort en oerhört viktig bit i all motion, fysisk aktivitet och träning och det är att man även måste återhämta sig på ett rätt sätt, säger Stefan Branth.

Genom den nya studien har Stefan Branth kommit fram till att det inte bara är elitidrottare som kan drabbas av överträningssyndrom.

Kroppen kan bli utmattad
Även de som tränar på relativt låg nivå riskerar att kroppen blir utmattad om de tränar på fel sätt.

Att träna för hårt utan att äta och vila ordentligt kan göra att man får mindre muskler, går upp i vikt och att risken att få diabetes ökar.

För att träningen ska få en positiv effekt måste kroppen få tillräckligt med näring och vila och det är viktigt att börja på en lagom nivå.

Hjälp med träningen
Mia Nilsson i Uppsala började styrketräna för åtta månader sedan och fick hjälp av en gyminstruktör för att lägga upp träningen på ett bra sätt.

– Det känns tufft innan man har kommit igång, men sedan när man har fått upp ett flås känns det lättare i resten av livet när man tränar regelbundet. Man får mer kraft och energi och orkar mer. Så får man in en bra vana så hjälper det, säger hon.

Träningen får inte bli en stressfaktor
Att träningen i sig inte blir en stressfaktor är en av de saker man ska tänka på för att undvika att den får fel effekt, säger Stefan Branth.

– Man ska se till att man faktiskt har tid för träningspasset i sin kalender, inte pressa in det under lunchen och hoppa över maten vilket tyvärr väldigt många gör. Det är nog bland det sämsta man kan göra, säger han.

Malena Wåhlin
malena.wahlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista