Kvinnojoursrättegången viktig för jourernas fortsatta arbete

På torsdagen ställdes tre kvinnor från kvinnojouren i Tranås inför rätta tillsammans med en rektor. De fyra misstänks ha hjälpt en kvinna att gömma sig tillsammans med två barn, trots att pappan hade tilldömts vårdanden. Rättegången anses ha ett stor betydelse för kvinnojourernas arbete.

En av de åtalade är Berit Söderström, sekreterare i kvinnojouren, och hon nekar till att ha begått något brott.

– Jag känner att jag har gjort rätt hela tiden, säger hon.

Ser du något fel du har gjort?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Inte som kvinnojourskvinna, där har jag gjort det som krävts av mig.

De fyra kvinnorna som i dag, torsdag, ställdes inför rätta i Eksjö tingsrätt är åttalade för medhjälp till grov egenmäktighet med barn.

Pappan tilldömdes vårdnaden
Bakgrunden är att de hjälpte en kvinna som anklagade sin tidigare man för sexuella övergrepp mot barnen, en anmälan som polisen la ner. I stället tilldömdes pappan vårdnaden.

Kvinnan flydde då med barnen under och under sex års tid gömde hon sig under falskt namn i Tranås och lyckades även få barnen inskrivna på en skola men hjälp av rektorn där.

De åtalade nekar till uppsåt och säger att de inte visste bakgrunden och att de heller inte hade skäl att göra egna efterforskningar, eftersom man finns till för kvinnornas skull.

Fällande dom kan påverka jourernas arbete
Åklagaren hävdar att de, genom sitt agerande, istället hindrat pappan från att träffa sina barn.

Från kvinnojourernas riksorganisation hävdas att en fällande dom kan få stor betydelse för jourernas arbete. Rättegången följs därför med stort intresse och många köade redan tidigt på torsdagsmorgonen.

– Det här är en viktig rättegång och jag är oroad för att det är ganska många nu som är rädda för att stödja framför allt barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Vi träffar så många kvinnor och de är ofta anonyma, även för oss. De har andra namn och vi kontrollerar heller inte namn och personnummer. Det är det huvudsakliga sättet vi jobbar på och om det skulle vara brottsligt, så är det en stor sak, säger Annasara Rosengren, Kvinnojouren Ada i Göteborg hade åkt till Eksjö.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Anna Eriksson, SR Jönköping
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista