Jobben är den viktigaste samhällsfrågan

Sysselsättningen fortsätter att vara den samhällsfråga som svenskar bryr sig mest om. Det visar den stora opinionsundersökning som görs vid Göteborgs universitet varje år och som presenterades på torsdagen.

Trots att arbetslösheten i dag är klart lägre än den var på 90-talet är det i dag nästan lika många svenskar som då som tycker att sysselsättningen är en viktig fråga, säger Sören Holmberg är professor i statsvetenskap.

– Socialdemokratin hamnade fel när de inte prioriterade sysselsättningsfrågorna som de brukar göra, utan lät den borgerliga alliansen ta över och profilera sysselsättningsfrågorna. Det var en viktig faktor till att den borgerliga alliansen vann valet 2006,

44 procent lyfte fram sysselsättningen
Sören Holmberg menar att de borgerliga partiernas stora intresse för sysselsättningen starkt bidragit till att människor också uppfattar frågan som viktig.

När 6 000 personer fick tillfrågades i höstas var det 44 procent som lyfte fram sysselsättningen, högst resultat bland alla samhällsfrågor för andra året i rad.

”Satte frågan i centrum”
För första gången är det nu fler moderata väljare än socialdemokratiska som prioriterar frågan.

– Kampanjerna spelade en roll, borgerligheten var framgångsrik med att sätta den här frågan i centrum av valrörelsen och i centrum av debatten även efter valet, trots att ekonomin går jättebra och trots att det inte är så hög arbetslöshet som det var i början av 90-talet, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista