Jonas Hafström.

Reinfeldt försvarar utnämningsmetod

Statsminister Fredrik Reinfeldt försvarar regeringens sätt att utnämna ambassadörer. Utrikesminister Carl Bildts förre utrikespolitiska rådgivare Jonas Hafström håller på att utses till ny ambassadör i Washington, i en sluten process där tjänsten inte ens utannonserats.

Fredrik Reinfeldt anser att utnämningen av ambassadörer är speciell.
– Just rekryteringen av ambassadörer är väl i ärlighetens namn mer sluten än många av de andra processerna av det enkla skälet att de som är kvalificerade och oftast kommer i fråga hämtas från en mindre del av arbetsmarknaden, väldigt ofta med gedigen egen diplomaterfarenhet.

– Det skiljer den från en del av de andra delarna av utnämningsmakten där man kan tala om en bredare del av arbetsmarknaden som skulle kunna vara möjlig att söka tjänsten, säger statsministern.

I det här fallet är processen så sluten att tjänsten inte ens har annonseras ut internt på UD?

– Det har inte fattats något beslut så det är svårt att förhålla sig till ett rykte. Jag försöker förhålla mig till beslut, säger Fredrik Reinfeldt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ville heller inte kommentera att det jobb Jonas Hafström har i dag, ambassadör i Bangkok, har annonserats ut.

Inga kommentarer från Bildt
Om statsministern inte ville säga så mycket så sa alla ambassadörers chef utrikesminister Carl Bildt ännu mindre.

– Jag kommenterar ingenting. Förr eller senare ska alla inom utrikesförvaltningen ha ett nytt jobb som bekant, sa Bildt på torsdagen

Att Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt nu får frågor om utnämningen av Hafström beror på att den nya regeringen sagt att den ska ha en annan utnämningspolitik än den gamla.

”Partibok får inte styra”
Så här sa Fredrik Reinfeldt i november förra året:

”Jag vill att svenska folket ska känna att den som får jobbet är den som är bäst lämpad för att få det och inte en person som råkar ha rätt kontakter eller rätt partibok.”

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".