EU enas om urvattnad antirasism-lag

Efter sex års förhandlingar har EU till slut enats om en gemensam antirasism-lag. Men för att kunna ena de vitt skilda åsikter om hur rasism ska bemötas inom EU blev det en urvattnad lag.

Den som hetsar eller uppmanar till hat och våld mot en folkgrupp eller person på grund av hudfärg, ras eller nationellt eller etniskt ursprung kan straffas med fängelse i mellan ett och tre år. Det enades EU:s justitieministrar om på torsdagen efter sex års hårda förhandlingar.

Det som gjort att EU-länderna haft så svårt att enas i denna fråga är att de har motstridiga uppfattningar om behovet av att skydda yttrandefriheten och önskan att bestraffa och förbjuda förnekanden av förintelsen under andra världskriget, nazisymboler och attacker och kränkningar av religioner.

Förnekelse av förintelsen förbjuds inte
Sverige har med hänvisning till den svenska grundlagen om yttrandefrihet sagt nej till att i lag förbjuda förnekelse av förintelsen. Den svenska regeringen hävdar att de svenska lagreglerna om hets mot folkgrupp redan täcker behovet av en antirasism-lagstiftning.

EU:s medlemsländer får nu själva välja om deras yttrandefrihet ska gå före ett förbud mot förnekelse av förintelse medan de länder som redan har sådan lagstiftning kan behålla den.

Straffbart att förneka förintelsen
Frankrike, Tyskland och Österrike, till exempel, har lagar som säger att det är straffbart att förneka förintelsen. 

Men för att alls kunna enas om en gemensam antirasism-lag står det i lagtexten att man rekommenderar straff i de fall när förintelseförnekelse kan leda till hat eller våld.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista