Nigerias guvernörer utreds för korruption

Nigerias presidentval på lördag är ett val mellan de minst korrupta ledarna. Många politiker undersöks av polisen misstänkta för grov korruption.

Enda chansen för vicepresident Atiku Abubakar att undvika ett åtal för att ha förskingrat 125 miljoner dollar är att bli vald till president i Nigeria.

När valdammet har lagt sig efter guvernörsvalet förra lördagen, och när våldet falnar och fusket kanske reds ut i omgjorda val, så vet man hur många av de nu sittande 36 guvernörerna som kommer att åtalas för korruption. Nästan samtliga utreds för grova pengabrott, men kan inte åtalas så länge de har politisk immunitet.

Den enda guvernör som inte utreds är den avgående presidenten Obasanjos utsedde kronprins, den för folk okände Yar’Adua, som sägs ha rena händer.

Världsmästare i korruption
Nigeria, som är Afrikas folkrikaste land och Afrikas största producent av olja, är samtidigt världsmästare i korruption och halkar ständigt runt på sista-platserna när det gäller fattigdom. Allt beroende på korruption, där bara 20 procent av Nigerias rikedomar når befolkningen. Resten försvinner i privata fickor, enligt Nigerias ensamme korruptionsjägare, Nuhu Ribadu.

Nuhu Ribadus specialstyrka mot ekonomisk brottslighet tillsattes av presidenten för fyra år sedan, och gavs fria händer att jaga toppolitiker.

150 toppolitiker dömda
Hittills har Ribadus styrka fått Nigerias polischef dömd för stöld av 140 miljoner dollar, avslöjat världens största bankbedrägeri och fått mannen bakom fälld, liksom vice-presidenten som uteslöts ur sitt parti. Nu senast greps en guvernör på flygplatsen i London med minst 20 miljoner i kontanter i en väska.

Minst 150 toppolitiker är dömda och 35 miljarder kronor återförda till Nigerias statskassa.

– Vi kan inte låta en liten korrupt maktklick, förstöra för alla hederliga nigerianer, menar Ribadu:

”Kanske början på vishet”
Som belöning befordrade den avgående presidenten sin omutbare jägare från poliskommissarie till biträdande polischef, ett drag som många anser som ett sätt för Obasanjo att bakgrunds-styra Nigeria, med en tumme i ögat på sina motståndare.

Men trots allt beröm och uppmärksamhet som Ribadus korruptionsstyrka har fått, är resultatet bara en skopa i ett hav av korruption. Men som folk säger på gatorna i Nigeria: fruktan för Ribadus namn, kanske är början på en vishet.

Vincent Dahlbäck, Abuja i Nigeria
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".