Uteslutna ur a-kassa riskerar inkassokrav

10 000-tals personer som inte betalat a-kasseavgiften, och därför uteslutits ur a-kassan, riskerar att få inkassokrav på de obetalda avgifterna.

IF Metalls a-kassa är en av få som hunnit skicka ut kravbrev till medlemmar som uteslutits, och det har gett häftiga reaktioner, säger a-kasseföreståndaren Åke Ljunggren.

– Vi är ganska så nerringda av arga medlemmar som anser att just det att de inte vill vara med längre, att de inte har betalat, då tycker de att det är orättvist att de ska betala den här avgiften. Men vi är skyldiga att försöka få in den för i annat fall får kassan betala in den till staten, och då drabbar den alla andra medlemmar, säger han.

Avgiften ska krävas in
Tidigare har a-kassorna aldrig krävt in pengar i efterskott från de som inte betalat medlemsavgiften, och därför utesluts. Men enligt de nya reglerna för a-kassan, så ska den förhöjda avgiften, ungefär 240 kronor per månad, krävas in trots att personen uteslutits på grund av att avgiften inte betalats.

Flera a-kassor pekar på att det är otydligt vilka metoder som ska användas för att få in pengarna, om det exempelvis ska gå till inkasso. Åke Ljunggren vill vänta med att gå så långt.

– Min bedömning är nog att vi väntar ytterligare någon månad innan vi lämnar det till inkasso. För jag vill vara klar över att regeringen via sin tillsynsmyndighet fortsättningsvis kräver att vi ska ta in dem på det här sätter, så att inte någon medlem kommer i kläm genom att vara ett inkasso-ärende innan det verkligen ska dit.

Många drabbas av krav
Det är många som kan drabbas av inkassokrav. Till exempel är det 17 000 som inte betalat januariavgiften till Kommunals a-kassa, och 15 000 som inte betalat den till HTF:s a-kassa.

Flera a-kassor funderar alltså på hur långt de ska gå för att driva in pengarna, men inkassoföretagen har insett att pengarna ska krävas in, och de flesta a-kassor har kontaktats av inkassoföretag.

– Vi har ett inkasso-företag som vi utnyttjar i dag, och de har ringt och vill träffa oss. Så det kan ju bli en större marknad för inkasso-företagen det här, säger Inger Good Heinefalk, föreståndare för fackförbundet Pappers a-kassa.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista