I Sverige.

Palestinske presidenten på Sverigebesök

Den palestinska presidenten Mahmoud Abbas var i Stockholm på torsdagen på sin europeiska rundresa och träffade statsminister Fredrik Reinfeldt. En viktig fråga var den svåra ekonomiska situationen i de ockuperade palestinska områdena.

Abbas sa på en presskonferens efter samtalen med Reinfeldt att han bett att Sverige ska ta initiativ för att häva bland annat EU:s ekonomiska blockad mot den palestinska myndigheten. Den infördes efter att terrorstämplade Hamas kom med i regeringen.

Sida och palestinierna undertecknade på torsdagen ett avtal om hjälp omfattande 160 miljoner kronor. Men de går vid sidan om regeringen och är därför inte kontroversiella.

Omsvängning kan vara på gång
När det gäller stödet till regeringen antydde utrikesminister Carl Bildt att en omsvängning kan vara på väg.

– Vi hoppas att vi ska hamna i en situation där det blir möjligt att återuppta ett direkt stöd, det gäller att hitta mekanismerna för detta, sa Carl Bildt.

Abbas informerade också Reinfeldt och Bildt om hur de nyligen inledda samtalen mellan honom och Israels premiärminister Ehud Olmert går.

Träffade Mona Sahlin
Tidigare på torsdagen träffade Abbas också socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin. Sahlin uttalade stöd för Abbas vädjan om ekonomiskt stöd och hon sa också att Sverige bör ta kontakt även med de ministrar som ingår i Hamas.

Reinfeldt sa att Sverige betraktar den palestinska regeringen som en kollektiv enhet men att man bara samtalar med ministrar som tillhör Abbas Fatah-rörelse, inte Hamas.

Mahmoud Abbas sa vid sitt besök i Stockholm också att den palestinska underrättelsetjänsten har uppgifter om att den kidnappade BBC-journalisten Alan Johnston fortfarande lever.

För några dagar sedan kom uppgifter från en okänd palestinsk grupp som hävdade att Johnston hade avrättats.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista