KDU vill begränsa fackens makt

Alliansens ungdomsförbund gillar inte facken, och de är också kritiska till att regeringen flera gånger ställt sig bakom facken. KDU, Kristdemokraternas ungdomsförbund, har startat en kampanj där de kräver att fackens makt begränsas. (P3 Nyheter)

– Den säger att vi är en ”non facking generation”, och det handlar om att vi vill begränsa fackets stridsåtgärder när det handlar om blockader, säger Ella Bohlin, ordförande för KDU.

– Facket har historiskt sett haft en stor betydelse för människor, framför allt att organisera arbetare och se till att de får rimliga lönevillkor. Det har jag väldigt stor respekt för, men jag vill ha en diskussion om vad som har hänt med facket i dag, på 2000-talet.

”Utnyttjar makten fel”
KDU tycker att facken har fått för mycket makt, och framför allt att de utnyttjar den makten fel. Som exempel använder Ella Bohlin salladsbaren i Göteborg, som vägrade skriva kollektivavtal och blev blockerade av facket. Där tycker Ella Bohlin att facket gick alldeles för långt.

I den konflikten ställde sig också statsminister Fredrik Reinfeldt och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin bakom facken, och det tycker Ella Bohlin var fel.

– Det är inte rimligt att en ung tjej som har förverkligat sina drömmar och har startat sitt eget företag blir utsatt för maffiametoder från fackets sida.

Vad borde regeringen ha gjort?

– Regeringen borde ha stöttat den här unga företagaren, säger Ella Bohlin.

”Har fel i fackföreningsfrågan”
KDU får stöd från de andra allianspartiernas ungdomsförbund. Och på moderaternas ungdomsförbund, MUF, har ordföranden Niklas Wykman inget mot kritiken mot de egna ministrarna.

– Jag vet inte exakt vad KDU skriver om det, men de har säkert rätt. Det vill säga att Sven Otto Littorin har fel i fackföreningsfrågan och har alldeles för tydligt tagit ställning för facket när han istället borde ta ställning för unga människor och våra möjligheter, säger Niklas Wykman.

Jonas Rhodiner, P3 Nyheter
Jonas.rhodiner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista