Kasparov.

Kasparov: Väst har agerat för svagt

EU-länder och USA måste ställa större krav på Ryssland. Att införa inreseförbud för ministrar ansvariga för kravallpolisens brutala våld mot demonstranter är ett första steg. Det säger oppositionsalliansen Ett annat Ryssland. Idag, fredag, förhörs ledaren Garry Kasparov av FSB. Han anklagas för extremistiska uttalanden.

– Vi är under hot, ingen är säker i Ryssland, men vi uppmuntras av vanliga ryssars reaktion nu. De förstår att statens organiserade brottslighet kan drabba vem som helst med regim som satt sig ovan lag och författning, säger Garry Kasparov, ledare för Civila unionen och paraplyorganisationen Ett annat Ryssland.

Träffar utländska reportrar
Han inställer sig idag, fredag, i säkerhetstjänsten FSB:s ökända byggnad Lubjanka för att han misstänks ha förordat extremism. Vad händer om du blir häktad igen, frågar jag Kasparov.

– Det är trevligt att du frågar det och ler, för det innebär att det är fullt möjligt. Och då bör du rapportera att Ryssland inte är annorlunda än Zimbabwe och Vitryssland. Men jag tror tyvärr inte du kommer att göra det, säger Garry Kasparov till mig och några andra utländska reportrar som träffar honom efter alliansens två timmar långa presskonferens.

Alliansen och människorättsgrupper kommer att polisanmäla misshandel och brutala gripanden under helgens demonstrationer. I S:t Petersburg finns fortfarande fem personer på sjukhus. En kvinna med ansiktet sönderslaget, en annan som slogs medvetslös och en man som fick akuta hjärtproblem.

Krav på EU:s regeringar
Krav ställs också på EU:s regeringar att samma typ av reserestriktioner som införts mot vitryska ministrar införs mot ansvariga i Ryssland. Garry Kasparov tycker västs reaktion hittills varit för svag.

– Det värsta är att de låtsas att allt är som vanligt, sitter med Putin och behandlar honom som en jämlike när han agerar som en diktator i sitt eget land, säger han.

Kasparov hävdar att det finns sprickor i Kremls fasad nu, som synts särskilt efter helgen. Att alliansen fått stöd från oväntat håll, affärsmän och personer i maktens sfärer som ogillar det allt mer auktoritära styret i Ryssland.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista