Tonen var stundtals hätsk.

Sahlin mötte Sd i hätsk tv-debatt

I torsdags mötte för första gången socialdemokraternas partiledare Sverigedemokraterna i en politisk debatt. Debatten direktsändes i TV 4 och tonen mellan Sahlin och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var stundtals hätsk.

Invandring och diskriminering stod inte oväntat i fokus när Mona Sahlin och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson möttes i TV4:s debattprogram i torsdags kväll.

Anklagade s
Jimmie Åkesson anklagade socialdemokraterna för att ha lagt för mycket resurser på att ta emot flyktingar, medan Mona Sahlin svarade att många av dem som invandrat till Sverige startat företag och bidragit till ekonomisk tillväxt.

Debatten kom också att handla om kvinnors rätt till abort. Sverigedemokraterna vill sänka gränsen för när abort ska vara tillåtet.

Att ta debatten med Sverigedemokraterna var viktigt, sade Mona Sahlin efter tv-duellen.

– De etablerade partierna har haft fel strategi tidigare och inte tagit debatten direkt, Sverigedemokraterna har då kunnat rida på en martyrvåg. Om vi vinner eller förlorar återser att se, det viktiga är att de inte ska kunna smita undan med att låtsas att de är martyrer som ingen vågar och vill diskutera med.   

Bevakades av många medier
Tv-debatten bevakades av ett stort antal medier och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var nöjd med uppmärksamheten.

– Vi kommer att utmana de återstående fyra partierna i riksdagen och vi hoppas att det blir fel debatter. Det mediala intresset för en debatt jag har deltagit har inte varit så här stort tidigare, så på det sättet kan man väl säga att det är ett genombrott, säger Jimmie Åkesson.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista