Ekonomin i fokus i franskt presidentval

I torsdags kväll höll de tolv kandidaterna i det franska presidentvalet sina sista stora möten inför söndagens första omgång i presidentvalet. Den svaga franska ekonomin med en tillväxt på två procent och en arbetslöshet på runt nio procent och en stor statsskuld blir viktiga frågor för den kommande presidenten.

En av huvudkandidaterna den konservative Nicolas Sarkozy lovade åtgärder.

– Min moral är att jag ska göra allt jag lovat, sade högermannen Nicolas Sarkozy, som med arbete som prioriterad fråga är som en fransk Fredrik Reinfeldt.

Vill rensa upp
Sarkozy föreslår 25 procent högre ersättning för övertidstimmar, som skattebefrias och vill rensa upp bland de olika formerna för anställningskontrakt.

Han är en marknadsliberal, som tidningen Economist öppet favoriserar liksom en stor del av franskt näringsliv, som till exempel fastighetsmäklaren Delphine Jouinot i Bourgogne.

Socialistkvinnan Ségoléne Royal har en mer social plattform och menar att mänskliga värden ska gå före finansiella och börsen.

Vill höja förmögenhetsskatten
Hon vill höja förmögenhetsskatten och samla arbetsmarknadens parter för att enligt svensk modell kunna genomföra reformer utan strejker. Företag som flyttar utomlands ska straffas, minimilönen ska höjas och 35 timmarsveckan försvaras, säger Royal.

Centerpolitikern Francois Bayrou vill förbjuda ofinansierade statliga budgetar och ge företagen chansen att nyanställa två personer utan sociala kostnader.

Yngre företagsledare hoppas att Frankrikes nästa president klarar att vända pessimismen kring ekonomin och ingjuta förtroende och hopp.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista