Amnesty kritiserar avrättningar i Irak

Människorättsorganisationen Amnesty International kritiserar i en ny rapport dödsstraffet i Irak. Irak har på kort tid blivit en av världen flitigaste användare av dödsstraffet, enligt organisationen, som nu uppmanar Irak att avskaffa dödsstraffet.

Dödsdömda har avrättas efter bristfälliga rättegångar, en del efter att deras bekännelser sänts i ett populärt rikstäckande tv-program innan rättegången ens inletts.

Tortyr
Det har hänt att de anklagade sedan har tagit tillbaka erkännandet i rättssalen och hävdat att de utsatts för tortyr för att fås att bekänna framför TV-kamerorna, enligt Amnesty har de irakiska myndigheterna inte utrett de här anklagelserna ordentligt.

I rapporten förekommer flera detaljerade fall, där Amnesty har kunnat dokumentera skador av vad som av allt att döma är tortyr hos fångar dömda till döden.

270 dömts till döden
Under förra året hängdes 63 män och två kvinnor i Irak, bara Kina, Iran och Pakistan avrättade fler människor under samma år. Sammanlagt har 270 människor dömts till döden och minst hundra har avrättats sedan Saddam Husseins fall för fyra år sedan. Det mest uppmärksammade fallet är Saddam Hussein själv.

Amnesty skriver i rapporten att det är svårt att göra jämförelser med situationen i landet innan diktatorns fall, eftersom Irak på den tiden försökte mörka hur många människor som avrättades av regimen.

Återinfördes 2004
Efter den amerikanska invasionen frös interimsregeringen användandet av dödsstraffet, men i augusti 2004 återinfördes det, trots protester från bland annat EU och FN, med motiveringen att det skulle avskräcka våldsmakare i landet.

Men Amnesty International konstaterar i rapporten att avrättningarna inte har haft den effekten, eftersom våldet i landet bara har blivit värre.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista