Utegångsförbud i Moskva i rädsla för hatbrott

Utländska gäststudenter i Moskva har fått utegångsförbud på fredagen för att undvika att de utsätts för rasistattacker. Ryska rasister och neonazister firar Hitlers födelsedag. Varje år har det inneburit attacker mot mörkhyade utlänningar.

De utländska medicinstudenterna vid den prestigefyllda Sesjenovakademin har utegångsförbud på fredagen och i helgen. De har uppmanats bunkra mat och de som ändå går ut måste skriva under ett papper att de gör det på egen risk.

Hitlers födelsedag
Det kallas för brandövning, men den berör bara utländska studenter. Alla vet att orsaken är en annan. Ett våldsamt firande av Hitlers födelsedag.

Hatbrotten ökar markant i Ryssland. Bara i år har minst 24 dödats och mer än 130 skadades i rasistiskt influerade attacker. Det visar människorättsorganisationen Sovas statistik.

2006 dödades 54 och 460 skadade enligt Sova. Tidigare år har skinnhuvuden och neonazister attackerat människor som inte sett slaviska ut på Hitlers födelsedag 20:e april och dagarna kring denna.

Krävt bättre skydd
Flera av dem som dödats har varit utbytesstudenter i S:t Petersburg, Moskva och Voronesj.

Studenterna som betalar för att studera i Ryssland har flera gånger krävt att myndigheterna skyddar dem bättre. Hatbrott har i domstolar dömts som vanlig kriminalitet.

Stark kritik
Bland studenterna i husarrest är kritiken stark, men ingen vågar framträda av rädsla för att förlora sin kursplats. I en av studentbostäderna i södra Moskva finns medicinstudenter från Asien och Centralasien. De senaste tre åren har de utländska studenterna uppmanats hålla sig inne idag.

Förra året attackerade skinnhuvuden huset med brandbomber och gjorde Hitlerhälsningar. Ryska underhuset i parlamentet röstade i veckan för att skärpa straffen för extremism, rasism och användandet av neonazistiska symboler.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_löfgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".