Vill ha obligatorisk a-kassa.

Littorin vill införa obligatorisk a-kassa

Sedan avgiften till a-kassan höjdes vid årsskiftet har mer än 100 000 valt att lämna den. Nu vill regeringen tvinga in de som lämnat kassan i systemet igen genom att göra a-kassa obligatorisk från nästa sommar.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin hävdar att det är viktigt att alla är med i a-kassan.

– Om man ska köra sin bil ska man ha en trafikförsäkring och har du ett jobb borde du ha en arbetslöshetsförsäkring. Det är också därför vi har tagit initiativ till och kommer att återkomma med förslag på en obligatorisk a-kassa, säger Littorin.

100 000 har gått ur
Sedan a-kasseavgiften höjdes med ungefär 240 kronor per månad vid årsskiftet har mer än 100 000 personer valt att begära utträde ur de olika a-kassorna.

Dessutom har tiotusentals personer valt att så att säga straffa ut sig genom att inte betala a-kasseavgiften. När en avgift är obetald i tre månader utesluts personen ur a-kassan.

Hur många som gjort på det här sättet är oklart, eftersom all statistik ännu inte är klar.

Kommunals a-kassa har till exempel 17 000 personer som inte betalt avgiften för januari.

Från juli 2008
Sven-Otto Littorin har nu laggt fram ett preliminärt datum för när a-kassan blir obligatorisk. Från den 1 juli 2008 kommer de som nu gått ur a-kassan att vara tvungna att betala a-kasseavgift igen.

Sven-Otto Littorin anser däremot att a-kassan även i fortsättningen ska skötas av de olika fackförbunden.

– Jag tycker inte att vi ska ha en statlig a-kassa, utan att vi ska bygga vidare på den modell vi har idag. Att vi har a-kassor som är kopplade till arbetsmarknadens parter och som också är kopplade till de olika branscherna på arbetsmarknaden. Det är bra att det finns den typen av koppling, säger arbetsmarknadsminister Littorin.

LO tvekar
LO är avvaktande till förslaget. Utredaren Jenny Lindblad säger att det finns en rad problem med obligatorisk a-kassa som är kopplad till facket.

Frågan är vad som händer med den som inte väljer vilken a-kassa de vill tillhöra och vem ska driva in pengar från dem som egentligen inte vill betala.

Tvång ingen bra metod
Socialdemokraten Sven-Erik Österberg, vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, är kritisk och menar att problemet är att a-kassan blivit både dyrare och dessutom ger lägre ersättning.

Mot den bakgrunden är det naturligt att många väljer att gå ur systemet.

Att då tvinga in dem igen, löser inte problemet menar Sven-Erik Österberg.

– Det är viktigt att tänka på att man ska ha en bra försäkring med bra villkor och som ger ett bra skydd när man är arbetslös. Försäkringen i sin nuvarande form håller på att tappa det och det är därför många inte tycker att det är värt att vara med. Därför lämnar de försäkringen, säger socialdemokraten Sven-Erik Österberg.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista