Rättegång mot kvinnojourspersonal slut

Åklagaren yrkar på fängelsestraff för de tre personer från kvinnojouren i Tranås, som tillsammans med en rektor åtalats för att ha hjälpt en kvinna att gömma undan sina barn från pappan under sex års tid. Det här trots att han hade tilldömts ensam vårdnad om barnen.

Pappan själv berättade på fredagen om hur han upplevde åren utan barnen.

– Det var ju besvärligt. Jag ringde runt och försökte få kontakt med dem, men det gick inte. Polisen försökte på alla sätt och vis att hitta dem men det fanns inga spår, säger pappan.

Vilka tankar hade du under den här tiden? Var du orolig?

– Ja, självklart var man ju orolig. Hade svårt att sova.

Försökte hitta barnen
Pappan gav ett lågmält intryck i rätten och berättade hur han på alla sätt försökte hitta sina barn, men utan framgång eftersom gömdes i Tranås där de till och med skrivits in på en skola under falskt namn.

De sex åren utan barnen hävdar han är något som aldrig går att reparera, och han anklagade kvinnojouren och rektorn som hjälpte till att gömma barnen för det som skett.

Tidigare lärare till barnen hördes
Även en tidigare lärare till ett av barnen hördes, och hon beskrev att hon efter några månader insåg att något inte stämde, och att hon idag bittert ångrar att hon inte anmälde det hela utan lät det fortsätta.

Åklagaren vill se de fyra åtalade fällda för medhjälp till grov egenmäktighet med barn, och yrkade på sex månaders fängelse för var och en.

Försvaret vill å sin sida ha en helt frikännande dom, eftersom man anser att kvinnorna inte hade något uppsåt och ingen anledning att tvivla på mamman eller göra egna efterforskningar.

Advokat Anna Björklund, som företräder en av de åtalade, befarar att en fällande dom kommer få stor betydelse för kvinnojourernas sätt att arbeta i framtiden.

– Ja, det är klart att blir de fällda så kommer det ha stor betydelse. I så fall så ålägger man kvinnojourerna någon form av utredningsskyldighet för de kvinnorna som kommer till dem, och det är klart att det kommer att ha stor betydelse.

Kommer det att förändra kvinnojourernas arbete?

– Ja, det tror jag, säger försvarsadvokaten Anna Björklund.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Anna Eriksson, SR Jönköping
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".