JO granskar polisens informatörer

Justitieombudsman Mats Melin ska inleda en granskning av polisen informatörs och infiltratörsverksamhet. Syftet är att utreda om de omdiskuterade polismetoderna är lämpliga och om det behövs tydligare regler för att öka rättssäkerheten.

– Det kan var och en förstå att på den ena sidan finns ett starkt intresse från polisens sida att få information om planerad och pågående brottslighet. Å andra sidan gäller naturligtvis att den enskildes rättssäkerhet tas tillvara. Frågan om i vilken utsträckning information som inhämtats av polisen kan få hållas hemlig för den misstänkte och kanske till och med för domstolen, säger Mats Melin.

Polisens användning av infiltratörer, informatörer och så kallad bevisprovokation, åtgärder som polisen tar till för att kunna styrka ett brott, är helt lagliga så länge som polisen är öppen om sina arbetsmetoder inför åklagare och domstol.

Men på senare tid har polisen kritiserats från flera håll för att inte vara öppen.

Nyligen lade åklagare Pär G Lindell ner en utredning med sex domar, bland annat en uppmärksammad narkotikaaffär i Visby för sju år sedan, där åklagaren misstänkte att polisen inte berättade om sina metoder.

Enligt polisen håller man sig till regelverket och ska också utöka sin infiltratörsverksamhet.

Det vill inte Mats Melin kommentera ännu.

– Jag vet ingenting i dag om omfattningen av polisens infiltratörsverksamhet, men det tillhör de saker jag ska ta reda på, säger JO Mats Melin.

Katarina Helmerson
katarina.helmersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista