Ska ej innehålla fosfater.

"Väldigt viktig snabb åtgärd"

Regeringen har nu enats om att förbjuda fosfater i tvättmedel. Klas Hjelm, som är naturvårdschef vid Svenska Naturskyddsföreningen, är glad över det här beskedet, eftersom det är en väldigt snabb åtgärd för att komma åt en hel del utsläpp.

– Det ser vi som väldigt viktigt och en väldigt snabb åtgärd att komma åt en hel del av utsläppen, säger Klas Hjelm, naturvårdschef på Svenska Naturskyddsföreningen.

Hur farliga är fosfaterna som finns i en del tvättmedel?

– Fosfater, fosfor, tillsammans med kväve är det som göder Östersjön, ser till att alger och växter i Östersjön får bättre tillväxt. Och ökar tillväxten så får vi mer och mer alger, vi får algblomningar och vi får så småningom syredöd på bottnarna. Därför så bör man minska utsläppen av fosfor och kväve.

Redan idag är en majoritet av tvättmedelsförpackningarna i mataffären fosfatfria, och i de kommunala reningsverken kan det fosfat som finns trots allt rensas bort.

Hushåll utan kommunal rening släpper ut fosfat
Men regeringen tycker ändå att det vore bra att få bort resten av fosfaterna ur förpackningarna.

Orsaken är de 700 000 hushåll, som saknar kommunal rening och där fosfaterna går rätt ut i naturen.

– Där har det här stor betydelse. Dessutom arbetar vi nu väldigt mycket för att Östersjöstaterna som helhet ska förbjuda fosfater i tvättmedel. Det skulle innebära att en femtedel av fosfaterna i Östersjön försvinner. Vi märker när vi arbetar med det här att det gagnas också av att Sverige går före, vilket Tyskland redan har gjort, säger miljöminister Andreas Carlgren.

En stor del av de svenska fosfatutsläppen kommer från jordbruket, och fosfat i tvättmedel står efter rening bara för några procent av utsläppen. Men Klas Hjelm, på Svenska Naturskyddsföreningen, tycker ändå att fredagens besked spelar roll.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista